Şiir Atölyesi Bu Ay ZİYA OSMA SABA'yı Anıyor. ZİYA OSMAN SABA ANILIYOR
Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi bu ay şair ve hikayeci Ziya Osman Saba'yı anacak. “Ziya Osman Saba: Bir Sürekli Hüzün” adlı etkinlikte Veysel Çolak ve Dizdar Karaduman konuşmacı olarak yer alıyor.
Şiir Atölyesi’nin etkinliğinde sunumlar ise; Hülya Deniz Ünal, Ali Özpalanlar, Serpil Susamcıoğlu, Durmuş Taşdemir, Ayşe Dikici, Simten Sözeri, Fatma Aras, İbrahim Vural, Semiha Taş Özenç, Ülkü Kahraman, İlknur Batu, İlknur Karacasu, Dizdar Karaduman, Turgay Algan, Vahdettin Yılmaz, Semra Süren, Metin Soydeveli, Aslıhan Tüylüoğlu, Elgiz Pamir, Mehmet Büyükçelik tarafından yapılacak.
Etkinlik, 24 Kasım 2012 saat:14.00'de Karşıyaka Belediyesi Ziya Gökalp Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
YAŞAMI : 30 Mart 1910 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Sekiz yaşında iken annesini kaybetti. Bu kaybın hüznünü hep hisseti ve eserlerine yansıttı. Ziya Osman, dokuz yaşında yatılı öğrenci olarak kaydedildiği Galatasaray Lisesi'nden 1931'de mezun oldu.
İlk şiiri 1927'de, lise öğrencisi iken Servet-i Fünun'da Ziya imzasıyla yayımlandı. Lisede bir yıl sınıfta kalınca bir alt sınıftaki Cahit Sıtkı ile tanışma fırsatı bulması, edebiyat dünyasında ender görülen bir dostluğun oluşmasını sağladı. Dostu Cahit Sıtkı'nın öğrencilik yıllarından itibaren kendisine yazdığı mektupları bir araya getirmesi ile ilk basımı 1957'de yapılan Ziya'ya Mektuplar adlı ünlü kitap oluşmuştur. 1928'de altı lise arkadaşı ile birlikte (Yaşar Nabi, Sabri Esat, Cevdet Kudret, Vasfi Mahir, Muammer Lütfi, Kenan Hulusi) Yedi Meşale isimli ortak kitap yayımladılar. Ziya Osman, kitabın başarısı üzerine Yusuf Ziya'nın desteğiyle çıkarılan ve yayımı sekiz ay süren aynı isimdeki derginin kurucu yazarları arasında yer aldı. Ömrü boyunca topluluğun şiir anlayışına bağlı kalan tek Yedi Meşaleci oldu.
İlk hikâye kitabı Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi 1952'de yayımlandı. 29 Ocak 1957 günü İstanbul'da bir kalp krizi sonucu Kadıköy'deki evinde hayatını kaybeden şairin Nefes Almak adlı şiir kitabı ile Değişen İstanbul adlı hikâye kitabı ölümünden sonra basıldı.
Eyüp Sultan'daki aile mezarına defnedilmiştir; ancak mezar bugün kayıptır.
Şiir Yedi Meşale (ortak kitap, 1928), Sebil ve Güvercinler (1943), Geçen Zaman (1947), Nefes Almak (1957), Bir Yer Düşünüyorum, Çocukluğum, İstanbul, Deniz Kıyısındaki Kulübe
Öyküleri Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi (1952), Değişen İstanbul |
3339 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |